Sommerdekk eller vinterdekk?

Hvorfor er det vinter- og sommerdekk?

Hovedårsaken til valg vinter- og sommerdekk er temperaturen, da det er avgjørende for dekkets grep på veien. Når temperaturen synker, mister materialet i sommerdekkene grepet, mens materialet i vinterdekkene derimot får bedre grep. Når du kjører på snø og is om vinteren, viser vinterdekk virkelig sin kapasitet gjennom sine enormt forbedrede bremse-, grep- og styreegenskaper sammenlignet med sommerdekk.

Ytelsen til vinterdekk på sommerveiene er imidlertid betydelig dårligere enn sommerdekkene, og de kan påvirke bilens bremse- og styreegenskaper betydelig.

Du må alltid ha den type dekk som er tilpasset sesongen. I noen land, som Tyskland, Østerrike og Norden, er det lover som regulerer bruk av sommer- og vinterdekk. Du bør alltid sjekke lover og forskrifter som gjelder i landene du kjører om vinteren.

Sommerdekk eller vinterdekk?

Når skal jeg bytte til vinterdekk?

Du bør ikke vente til den første dagen med frost eller snø, da du da kan bli utsatt for risiko ved å kjøre bil med klart redusert kjøre og bremseevne. Ofte betyr det også at du blir tvunget til å stå i kø med alle andre som også glemte å skifte dekk i tide!

Er vinterdekk virkelig så mye tryggere?

Ja, det er de, fordi egenskapene deres er betydelig bedre på kalde og frosne veier, og fordi de fungerer bedre i regn og reduserer risikoen for vannplaning. Takket være den spesielle formen og mønsterdybden skyver de vann bort fra veibanen. De gir også bedre grep enn sommerdekk.

Det er et åpenbart valg når det gjelder sikkerhet: Når temperaturen har sunket under null, er risikoen for en ulykke seksdoblet.

Hva er funksjonen til lamellene på vinterdekk?

Vinterdekk har spesielle lameller som garanterer følgende:

Bedre grep med mer skarpe kanter som griper tak i veibanen.

Bedre veigrep på isete og våte veier: vannet ledes bort gjennom sprekkene.

Er ikke en kombinasjon av vinter- og sommerdekk mye dyrere?

Selv om det er litt dyrere, er det en god investering når det gjelder sikkerheten din, og det betyr at du kan kjøre på overflater du ellers ikke ville ha kjørt på. Ved å bruke både sommer- og vinterdekk i de anbefalte periodene, sikrer du at bilen yter optimalt.

Hvor skal jeg lagre dekkene mine?

Dekk skal oppbevares på et kjølig, tørt og mørkt sted i trygg avstand fra elektrisk utstyr og løsemidler. Hvis du ikke vil at dekkene skal ta plass i hjemmet ditt, kan du bestille lagringsplass til dem på våre dekkhoteller. På First Stop dekkhotell får du, i tillegg til lagring, også oversikt over tilstanden på dekkene og råd om når det er på tide å kjøpe nye. Selvfølgelig vasker vi også dekkene dine slik at de er rene og klare for neste sesong. Når det er på tide å skifte dekk, kan våre First Stop -spesialister gjøre det for deg og samtidig legge bort det andre settet til lagring.