Hva innebærer dekkvedlikehold?

Hvordan kan First Stop hjelpe meg med å ta vare på dekkene mine?

- For lite mønsterdybde: bytt dekk

La alltid dekkene monteres av spesialister. Hvis dekkene ikke er riktig montert, kan det føre til skade, dårlig grep eller unormal dekkslitasje.

- Velg riktig dekk

First Stop -spesialister kan hjelpe deg med råd om hvilke dekk som passer best for bilen din og dine behov. Pass aldri på å ikke ha forskjellige typer dekk på bilen.

- Dekkrotasjon

For at dekkene skal slite jevnt, anbefaler vi at du roterer dekkene når du har kjørt mellom 10 000 og 15 000 km, selv om du ikke kan se tydelige tegn på dekkslitasje. Dekkene må roteres på tvers. Det kan gjøres på alle forhjulsdrevne og bakre kjøretøyer.

Når det gjelder 4 × 4 biler, bør du rotere begge dekkparene diagonalt.

Hvis du har dekk med rotasjonsmønster, flytt dem mellom for- og bakakselen, men hold deg på samme side.

- Balanse mellom hjul og dekk

Sterke vibrasjoner gir uregelmessig slitasje på dekk. Ved First Stop kan vi forhindre dette ved å balansere hjulene. Hjulene må balanseres hver gang du skifter dekk eller fjerner dekkene fra felgene.

- Dekkreparasjon

I noen tilfeller trenger du ikke skifte dekk, det er nok å få dem reparert. Husk at dekk som kan sees fra utsiden for å være lett skadet, kan bli alvorlig skadet innvendig. Din First Stop -spesialist har grundig opplæring som kreves for å hjelpe deg med å finne den beste og sikreste løsningen.

Hva kan jeg gjøre selv?

- Ikke bruk gamle dekk

Sideveggene på gamle dekk kan sprekke fordi de har blitt utsatt for ozon (avhengig av både sollys og andre faktorer). Det sikreste er ikke å montere dekk som er eldre enn 6 år eller å kontakte en dekkspesialist hvis du har dekk som er eldre enn 10 år. Du kan se hvor gamle dekkene er på datomerkingen på dekkets sidevegger.

De tre siste sifrene (på dekk produsert før år 2000) eller de siste fire sifrene (på dekk produsert etter år 2000) angir hvilken uke og hvilket år dekkene ble produsert. Tallet 375 indikerer for eksempel at dekket ble produsert i uke 37 i 1995, mens 1204 indikerer at det ble produsert i uke 12 i 2004.

- Sjekk lufttrykket hver måned

Riktig lufttrykk i dekket reduserer dekkslitasje og reduserer drivstofforbruket. Kontroller dekktrykket hver tredje eller fjerde uke når dekkene er kalde, og sammenlign verdiene med anbefalingene for din biltype. Husk å justere lufttrykket når bilen er tungt lastet.

- Undersøk dekkene

Prøv å sjekke dekkene jevnlig, selv om det kan være vanskelig. Hvis du ser skader, sprekker eller støt på sideveggene, bør du rådføre deg med en First Stop -spesialist.

- Tilpass kjørestilen din

Hvis du bremser og akselererer voldsomt, sliter du ekstra hardt på dekkene. Det er best å velge en mykere kjørestil. Vær forsiktig når du parkerer bilen. Dette reduserer risikoen for skade på sideveggene.